Exemplu de bune practici în ferma Rotbav, județul Brașov

1 post / 0 new
livia
livia's picture
Exemplu de bune practici în ferma Rotbav, județul Brașov

Beneficiile achiziționării unui robot de muls într-o ferma de vaci din Romania
Autor: Razvan Popa

În luna ianuarie a acestui an, echipa Facultății de Zootehnie din București, partener in Proiectul 4D4F a analizat mai multe ferme de vaci de lapte în care au fost introduse sisteme de automatizare, analiza axându-se pe avantajele economice, respectiv pe plusul de eficiență pe care îl aduc aceste sisteme.
Una din fermele analizate este situată în Transilvania, în localitatea Rotbav, județul Brașov și aparține domnului Dumitru Vasile Papuc. Ferma este una de dimensiune medie, având un efectiv de 150 de bovine, din care: 25% vaci in lactatie, 25% vaci în repaus, 25% juninci, la care se adaugă tineretul aferent.
Ferma a fost înființată în anii 2007-2008, iar în luna mai 2013 proprietarul a aplicat pentru accesarea unor fonduri europene în vederea modernizării, prin achiziționarea unui robot de muls Lely Astronaut. Motivul achiziției a fost lipsa forței de muncă, dorința de a-și eficientiza mai bine timpul și îmbunătățirea stării de sănătate a animalelor. Acest aspect a fost subliniat de fermier ca urmare a gradului de mulțumire în ceea ce privește monitorizarea în detaliu a bovinelor: „Dacă nu aș avea în fermă robotul de muls, în condițiile actuale nu aș reuși să îmi continui activitatea”, afirmă domnul Papuc, proprietarul fermei.